Viviane Reding, Olli Rehn si alti cinci actuali membri ai Comisiei Europene au castigat mandate de europarlamentari si urmeaza sa decida daca vor renunta la statutul de comisari europeni in favoarea noilor functii. Potrivit EurActiv.com, patru dintre acestia spera la un viitor mai bun in afara Parlamentului European.

Toti cei sapte comisari care au luat parte la alegerile europene [vezi articolul original -EurActiv.com] au fost alesi membri in Parlamentul European dupa cum urmeaza:

  •  Vicepresedintele Viviane Reding, comisarul european pentru justitie si drepturile fundamentale ale omului s-a clasat in fruntea listei candidatilor Partidului Popular Crestin Social, afiliat PPE ( Partidului Popular European);
  • Vicepresedintele Antonio Tajani, comisarul italian pentru industrie, a fost ales de pe listele pardidului Poporul Libertatii, condus de Berlusconi si afiliat PPE;
  • Vicepresedinte Maros Sefcovic, comisarul slovac responsabil de administratia europeana, a candidat pe listele partidului Democratiei Sociale - SMER, afiliat PSE Ê Partidul Socialistilor Europeni;
  • Vicepresedinte Olli Rehn, comisarul finlandez responsabil de afacerile economice si monetare, a fost ales de catre partidul sau liberal, de centru;
  • Comisarul polonez Janusz Lewandowski, responsabil de bugetele europene, a fost ales deputat in Parlamentul European din lista Platformei Civice a premierului Donald Tusk, afiliata PPE.
  • Comisar croat Neven Mimica, responsabil pentru protectia consumatorilor, a fost ales europarlamentar din lista Partidului Social Democrat, afiliat PSE.

Cazul cel mai interesant a fost insa cel al comisarului insarcinat cu afacerile comerciale belgiene, Karel de Gucht. Acesta s-a situat pe ultimul loc al listei partidului Flamanzilor Liberali si Democrati (sau bine-cunoscutul Open VLD) a lui Guy Verhofstadt, fara nicio intentie in a fi ales in Parlamentul european. Cu toate acestea datorita sistemului preferetial de vot si al popolaritatii castigate de-a lungul timpului, comisarul Karel de Gucht s-a situat pe locul trei in clasamentul partidului sau obtinand, asadar, un fotoliu de europarlamentar.
Dintre acesti noi europarlamentari, Sefcovic este singurul candidatul nomializat in mod oficial de tara sa pentru postul de comisar. Acesta va fi asadar nevoit sa renunte la scaunul de europarlamentar in favoarea urmatorului candidat clasat pe lista partidului sau.
Specialistii se asteapta ca si Neven  Mimica sa-si pastreze functia de comisar, mai ales din cauza rezultatelor modeste obtinute in urma votului, in ciuda primei pozitii obtinute pe lista partidului croat. Cu siguranta insa acesta se va intoarce in cadrul Comisiei, unde il asteapta cel mai probabil un mandat lung, mai ales datorita faptului ca s-a alaturat executivului european abia la 1 iulie 2013, odata cu aderarea tarii sale.
Dupa spusele purtatorului sau de cuvant Carlo Corazza, Tajani este singurul care a declarat oficial ca va ocupa locul de eurodeputat castigat in urma alegerilor de saptamana trecuta. Acesta a primit peste 100.000 de voturi in colegiile electorale italiene din Lazio, Toscana, Umbria si Marche (din centrul Italiei).
In ceea ce priveste viitorul celorlalti comisari, situatie este mai putin clara.

Reding doreste sa ramana in cadrul  Comisie Europene, asa cum a declarat ea insasi in cadrul numeroaselor interviuri. Totodata, ea si-a aratat sprijinul fata de compatriotul si colegul sau de partid, Jean - Claude Juncker, fostul prim-ministru al Luxemburgului, pentru alegerile noului presedinte al Comisiei Europene. Cu toate acestea, in cadrul Comisiei poate exista doar un singur cetatean luxemburghez. Asadar, se presupune ca Reding isi va face cunoscuta decizia oficiala  cel mai probabil in cursul lunii viitoare, cand se va decide si viitorul politic al lui Juncker.


In ceea ce priveste viitorul politic al lui Lewandowski, se zvoneste ca  prim-ministrul Donald Tusk trebuie sa faca o alegere finala cat mai rapida, motiv pentru care actualul comisar polonez ramane rezervat in declaratii.
Rehn trebuie sa se decida inainte ca alte functii de conducere sa fie discutate
Cazul cel mai interesant il implica pe Rehn. Politicianul finlandez se situeaza in prezent pe a doua pozitie imortanta in cadrul Comisiei Europene, avand mari ambitii in ceea ce priveste viitorul sau. Alaturi de contracandidatul sau liberal belgian  Guy Verhofstadt , Rehn a candidat pentru presedintia Comisiei, din partea ALDE. In luna ianuarie a acestui an, Rehn a abandonat cursa in favoarea lui Verhofstadt, in schimbul sprijinirii candidaturii sale pentru alte posturi de conducere din cadrul UE, in domeniul afacerilor economice sau externe. (vezi analiza detaliata pe acest subiect ).


Prin urmare, este putin probabil ca Rehn sa se multumeasca cu un simplu fotoliu de europarlamentar. Cu toate acestea, deciziile privind functiile de conducere, cum ar fi viitorul sef al UE pentru afaceri externe nu se afla pe agenda discutiilor europene mai devreme de luna septembrie a acestui an. Rehn poate accepta postul de eurodeputat sau poate risca sa piarda orice alta pozitie, ramanand in cadrul Comisiei. Fara indoiala ca prezenta sa cantareste mai mult in cadrul executivului european.
Purtatorul de cuvant al Comisiei, Pia Ahrenkilde Hansen, a spus ca se asteapta ca cei sapte comisari alesi sa-l informeze pe actualul presedinte, Jose Manuel Barroso, cu privire la intentiile lor de a parasi executivul UE inainte de sfarsitul lunii iunie. Ea a mai precizat ca acesti comisari care vor accepta functiile de europarlamentari, vor fi inlocuiti de alti reprezentanti ai tarilor respective, cu exceptia cazului in care statele membre decid o alta solutie in unanimitate. 

Citeste articolul original (in limba engleza) pe EurActiv.com.

Mihaela Tivda